Gentpoort

Brugge telt op vandaag vier goed bewaard gebleven middeleeuwse stadspoorten. De Gentpoort is hier één van. Het is algemeen bekend dat tijdens de middeleeuwen Brugge een ommuurde stad was. Onder meer de Gentpoort gaf buitenstaanders toegang tot de stad… of juist niet. Hoewel de poort werd gebruikt voor het in- en uitvoeren van goederen in de stad beschikte ze uiteraard eveneens over een verdedigende functie. De robuuste structuur van de poort heeft er diverse malen voor gezorgd dat aanvallen van vijanden konden worden afgeslagen. In totaal waren er tijdens de middeleeuwen zeven poorten die deel uitmaakten van de omwalling van de stad, maar op vandaag zijn er slechts vier meer te bezichtigen. De Gentpoort is een bezoekje in ieder geval meer dan waard.

Enige poort te bezoeken door het publiek

Hoewel Brugge zoals aangegeven op vandaag nog steeds over vier goed bewaard gebleven middeleeuwse poorten beschikt is alleen de Gentpoort opengesteld voor het publiek. Tijdens een bezoek aan deze poort valt in eerste instantie de mooie collectie op die zich in het museum bevindt. Het is bijzonder interessant om te zien hoe de stad evenals de omwalling door de jaren heen zijn gegroeid. Het museum dat in de Gentpoort is gevestigd heeft er ook een interactieve draai aan gegeven. Bezoekers kunnen immers door middel van een kruisboog proberen of ze een goede schutter zouden geweest zijn of niet. De kruisboog maakt onderdeel uit van een eigentijdse Wii-applicatie.

Verspreid over het museum zijn verschillende aanraakschermen terug te vinden die je op interactieve wijze kennis laten maken met niet alleen de Gentpoort, maar ook met de andere belangrijke bezienswaardigheden die doorheen de stad Brugge zijn terug te vinden. Ook op vandaag vormt de Gentpoort namelijk één van de verschillende toegangen tot de stad waardoor ze voor veel toeristen en bezoekers de eerste kennismaking vormen met het prachtige, historische Brugge.

Uitzicht op het dak van de Gentpoort

Gentpoort1Veel bezoekers van een stad vinden het een meerwaarde wanneer ze vanuit de hoogte een goede indruk kunnen krijgen van hoe de stad die ze bezoeken precies is opgebouwd. Uiteraard is er het onevenaarbare panorama die je kan verkrijgen vanop het Belfort, maar daar zorgen roosters voor een bepaalde hindernis bij het fotograferen. Bij het bezoeken van de Gentpoort kan je eveneens een weliswaar kleiner, maar toch een zeer aan te raden panorama aanschouwen. Op deze manier kom je niet alleen meteen meer te weten over de Gentpoort en het ontstaan van de stad, maar heb je ook meteen een goed beeld van de pareltjes die Brugge je op vandaag te bieden heeft. Absoluut een aanrader dus!

Gentpoort bezoeken
Wanneer je een bezoekje wenst te brengen aan de Gentpoort dien je er rekening mee te houden dat alleen kinderen tot aan de leeftijd van 11 jaar gratis kennis kunnen maken met deze bezienswaardigheid. Voor jongeren tot en met de leeftijd van 25 jaar evenals voor 65 plussers geldt een toegangsprijs van 3 euro. Het standaard tarief voor volwassenen is 4 euro.

Je dient er tot slot rekening mee te houden dat een bezoek aan de Gentpoort uitsluitend plaats kan vinden in het weekend. Zowel op zaterdag als op zondag is een bezoekje brengen aan de Gentpoort mogelijk tussen 09:30 & 12:30 in de ochtend evenals tussen 13:30 & 17:00 in de namiddag.

Foto's

Bezienswaardigheden in Brugge